Projekt Stone and wood

Jedan od glavnih ciljeva projekta je prilagodba strukovnog obrazovanja kojeg je potrebno učiniti privlačnim srednjoškolcima koji se susreću s teškim donošenjem odluka o njihovom daljnjem obrazovanju, ali su i skloni ranom napuštanju škole.
Potrebno je prilagoditi se svijetu rada što bolje sa posebnim naglaskom na zadržavanje kvalificiranih mladih stručnjaka u državi što je u postao sve veći problem u Hrvatskoj.

Kao dio projekta planirana su 4 transnacionalna sastanka.  Svaki put prije kampa sa učenicima pripremit će se pedagoški aspekti rada:

  • istražiti drvnu industriju i industriju kamena
  • posjet muzejima
  • posjet projektnim partnerima, školama i mjestima gdje će se provoditi obuke
  • izrada programa za kamp, aktivnosti u prirodi, specifičnost područja i sl.
  • identifikacija vještina za realizaciju /usporedbu različitih metoda pedagoškog rada
  • izraditi program obrazovne i kulturalne pripreme stažiranja

ERASMUS+ PROJEKT STONE AND WOOD – UČENICI U FRANCUSKOJ

Usprkos još uvijek zahtjevnom vremenu u kojem se nalazimo, a posebno u vidu putovanja i učeničke mobilnosti, u francuskoj je pokrajini Bretanji od 14. do 22. studenoga održan Erasmus+ projekt Stone and wood kojeg smo kao škola ponosni dio od njegova samoga začetka.
Partnere iz Francuske i Poljske netom prije početka pandemije ugostili smo u našoj školi, a sada su napokon i naši učenici osjetili čar mobilnosti u francuskom gradiću Quintinu i njegovoj okolici. Fokus je stavljen na različite poslove restauracije, a Klesarska je škola, dakako, drugim sudionici pokazala vještine iz navedenog područja vezane za kamen. Osmero učenika iz 1., 3. i 4. razreda na njihovom uzbudljivom putovanju pratili su nastavnik praktične nastave Siniša Martinić Cezar i psihologinja Maja Milković. Nekim je učenicima ovo bilo prvo iskustvo leta avionom u životu, a po dolasku u parišku zračnu luku upoznali su i vršnjake iz Poljske, također sudionike na projektu.
U Quintinu, gradiću na sjeverozapadu Francuske, nalazila se škola domaćin ovog putovanja opremljena učeničkim domom, restoranom i velikim salama za obradu drva, kamena i betona te njihovu montažu. Nakon obilaska gradića o kojem im je ravnateljica tamošnje škole, gospođa Cola, ispričala zanimljivu povijest, naši su učenici napravili prekrasan uzorak hrvatskog pletera i križnog ukrasa na francuskom granitu koji će ostati kao trajna uspomena na projekt, iskustvo i ljude. Kamen je uz druge uratke predstavljen javnosti na završnoj svečanosti. Osim kamena izrađen je veliki cvjetni lonac od drva u koji će biti zasađeno cvijeće te betonirani znak Erasmusa koji su učenici zajednički napravili. Sitnije suvenire od drveta koje su radili, puzzle i kućice za ptice potpisane od strane svih sudionika, ponosno su donijeli kući. U obližnjem gradu St. Thelo kasnije su radili i na projektima izgradnje javne kuhinje i zida.
Kako ne bi sve prošlo samo u radu i obvezama, sudionici su imali priliku obići nestvarne ljepote obale La Clarte, jednog od tek tri nalazišta ružičastog granita na svijetu, nastalog u erupciji vulkana. Posjetili su zatim i partnerske tvrtke škole u koje se francuski učenici šalju na vanjsku praktičnu nastavu. Usporedili su dojmove te se vratili u školu na ručak i završetak projekta uz prezentaciju novinarima.
U obilasku lijepe Bretanje posjetili su još La Vallée des Saints (u prijevodu Dolina svetaca), veliki brežuljak na kojem je u tijeku projekt kojim će se odati počast prošlosti, keltskoj kulturi, svecima iz davnine i današnjim umjetnicima klesarima. Zadnji dan putovanja naša je ekipa provela u Zagrebu, gdje su spojili ugodno s korisnim, pa su s pratnjom obišli nekoliko fakulteta za koje su zainteresirani.
Ovo bogato iskustvo novih prijateljstava, usavršavanja prije stečenih vještina i učenja nekih drugačijih, oplemenilo je ne samo učenike, nego i njihove nastavnike pa nas stoga vesele buduće pustolovine ove šarolike francusko-poljsko-hrvatske generacije koja nam daje nadu u strukovna zanimanja i interes mladih za obnovu europske kulturne baštine u kamenu i drvu.

Fotografije i dnevnik aktivnosti: Maja Milković

Video projekta “Stone and wood”

23.04.2022

Objavili smo na našem Youtube kanalu video kojeg su izradili naši projektni partneri, a u kojem možete vidjeti kako je tekla zajednička izrada triskela, ali i kako smo se dobro zabavili kroz naš projekt. Link za YT video. Također je… Pročitaj više
ERASMUS+ PROJEKT “STONE AND WOOD” – FRANCUZI I POLJACI U PUČIŠĆIMA

15.02.2022

Nakon posjeta prelijepoj Bretanji u studenome 2021. godine, došao je red i na Klesarsku školu. Oduševljeni su učenici stigli 12. siječnja 2022. u Pučišća (dan prije smješteni su u Supetru i Splitu), razgledali školu, pozdravili se s već dobro poznatim… Pročitaj više
ERASMUS+ PROJEKT STONE AND WOOD – UČENICI U FRANCUSKOJ

12.01.2022

Usprkos još uvijek zahtjevnom vremenu u kojem se nalazimo, a posebno u vidu putovanja i učeničke mobilnosti, u francuskoj je pokrajini Bretanji od 14. do 22. studenoga održan Erasmus+ projekt Stone and wood kojeg smo kao škola ponosni dio od… Pročitaj više
Učenički online sastanak projekta “Kamen i drvo”

29.11.2020

Dana 16.10.2020. Godine održan je virtualni sastanak putem video poziva Zoom na kojem su sudjelovali učenici naše škole te učenici Poljske i Francuske u sklopu projekta “Kamen i drvo” (Erasmus +). Našu su školu predstavili studenti završnih godina, maturanti. Studentski… Pročitaj više
Održani Dani Erasmusa

23.10.2020

Dani Erasmusa (Erasmus Days) 2020 diljem Europe slavili su se od 15. do 17. listopada. U Hrvatskoj se ova lijepa proslava održala na više od sto lokacija (dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola, sveučilišta te nevladinih organizacija) od ukupno čak… Pročitaj više
Dizajniraj logo za projekt “Stone and Wood”

08.09.2020

Dragi/e učenici/e, pozivamo vas da sudjelujete u natječaju za dizajniranje loga za projekt “Stone and Wood”. Natječaj je otvoren do 27.9.2020., a vaš dizajn loga potrebno je poslati na email: asso.cawm@gmail.com ili na službenu FB stranicu projekta. Najbolji logo bit… Pročitaj više

Scroll to Top