Nagrada "Tripun Bokanić"

Izrađivači kamenih suvenira, arhitekti, restauratori, kustosi, povjesničari umjetnosti i ostali stručnjaci kojima je u području interesa i rada kamen, došli su “na svoje” u svibnju 2019. godine kad je Klesarska škola, zajedno s “Oris Kućom arhitekture“ organizirala izložbu i dodjelu nagrada u raznim područjima vezanim za kamenarstvo, a za iznimna ostvarenja na području oblikovanja u kamenu ostvarena u 2017. i 2018. godini.

Nagrade su dodijeljene u sklopu dvodnevnog Simpozija kamenara kojem je Klesarska škola bila domaćin, a nazvana je po čuvenom, rodom pučiškom, renesansnom klesaru i graditelju Tripunu Bokaniću. Autor je brojnih impozantnih dalmatinskih građevina kao što je posljednji kat zvonika trogirske katedrale izrađen u kombinaciji renesansne i gotičke umjetnosti. Bio je i graditelj kamenog oltara crkve svete Marije u Zadru, a pripisuje mu se i gradska loža u gradu Hvaru, kao i oltar tamošnje crkve iz 1605. godine. 

Klesarska je škola iznimno ponosna na ovaj projekt, kao i cjelokupni program svečanog Simpozija kamenara održan od 17. do 19. svibnja 2019. godine u sklopu 110. godišnjice osnutka škole. Zagrebački postav izložbe održan je u 12. prosinca 2019. godine u Oris Kući arhitekture u Zagrebu.

Radove je vrednovao ocjenjivački sud u čijem su sastavu bili akademik Nikola Bašić, dipl.ing.arh., prof. Nenad Fabijanić, dipl.ing.arh., akademik Dinko Kovačić, dipl.ing.arh te Zdravko Matijašić, majstor klesar i umirovljeni savjetnik u klesarskoj radionici Klesarske škole. Ocjenjivački sud dodijelio je pet nagrada u pet kategorija, a dodijeljena su i dva posebna priznanja.

Posebno priznanje dodijeljeno je splitskom arhitektu Antunu Šatari za cjeloživotni doprinos arhitektonskom stvaralaštvu.

U kategoriji ‘Najuspješnije arhitektonsko ostvarenje’ nagrada je dodijeljena radu Višestambena zgrada Dević u Sutivanu na Braču arhitekta Vinka Peračića.

Nagradu u kategoriji ‘Najuspješniji restauratorski zahvat’ dobila je Rekonstrukcija atrija Kneževa dvora u Dubrovniku autora Željka Pekovića i Blaža Gotovca.

Nagrada u kategoriji ‘Najuspješnije oblikovanje uporabnog predmeta ili pojedinačnog arhitektonskog ili dekorativnog elementa‘ dodijeljena je Sanji Leicher i Eduardu Dukiću za rad pod nazivom Ready-made puž.

U kategoriji ‘Najuspješniji edukacijski, kustoski, publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad’ nagradu je dobila Udruga Dragodid za cjelokupno djelovanje.

Nagrada za ‘Najuspješnije oblikovanje suvenira u kamenu’ dodijeljena je Dini Jakšić Pavasović za Modularni svijećnjak Reflexio. 

Posebno priznanje za doprinos radu Klesarske škole dodijeljeno je Tončiju Vlahoviću, dugogodišnjem ravnatelju škole.

Glavni pokrovitelj

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta

Pokrovitelji

Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Ministarstvo kulture

Splitsko-Dalmatinska županija

Grad Zagreb

Obrtnička komora Splitsko-dalmatinske županije

Hrvatska gospodarska komora

Zlatni sponzor

Sponzori

Scroll to Top