ERASMUS+ PROJEKT STONE AND WOOD – UČENICI U FRANCUSKOJ

Usprkos još uvijek zahtjevnom vremenu u kojem se nalazimo, a posebno u vidu putovanja i učeničke mobilnosti, u francuskoj je pokrajini Bretanji od 14. do 22. studenoga održan Erasmus+ projekt Stone and wood kojeg smo kao škola ponosni dio od njegova samoga začetka.
Partnere iz Francuske i Poljske netom prije početka pandemije ugostili smo u našoj školi, a sada su napokon i naši učenici osjetili čar mobilnosti u francuskom gradiću Quintinu i njegovoj okolici. Fokus je stavljen na različite poslove restauracije, a Klesarska je škola, dakako, drugim sudionici pokazala vještine iz navedenog područja vezane za kamen. Osmero učenika iz 1., 3. i 4. razreda na njihovom uzbudljivom putovanju pratili su nastavnik praktične nastave Siniša Martinić Cezar i psihologinja Maja Milković. Nekim je učenicima ovo bilo prvo iskustvo leta avionom u životu, a po dolasku u parišku zračnu luku upoznali su i vršnjake iz Poljske, također sudionike na projektu.
U Quintinu, gradiću na sjeverozapadu Francuske, nalazila se škola domaćin ovog putovanja opremljena učeničkim domom, restoranom i velikim salama za obradu drva, kamena i betona te njihovu montažu. Nakon obilaska gradića o kojem im je ravnateljica tamošnje škole, gospođa Cola, ispričala zanimljivu povijest, naši su učenici napravili prekrasan uzorak hrvatskog pletera i križnog ukrasa na francuskom granitu koji će ostati kao trajna uspomena na projekt, iskustvo i ljude. Kamen je uz druge uratke predstavljen javnosti na završnoj svečanosti. Osim kamena izrađen je veliki cvjetni lonac od drva u koji će biti zasađeno cvijeće te betonirani znak Erasmusa koji su učenici zajednički napravili. Sitnije suvenire od drveta koje su radili, puzzle i kućice za ptice potpisane od strane svih sudionika, ponosno su donijeli kući. U obližnjem gradu St. Thelo kasnije su radili i na projektima izgradnje javne kuhinje i zida.
Kako ne bi sve prošlo samo u radu i obvezama, sudionici su imali priliku obići nestvarne ljepote obale La Clarte, jednog od tek tri nalazišta ružičastog granita na svijetu, nastalog u erupciji vulkana. Posjetili su zatim i partnerske tvrtke škole u koje se francuski učenici šalju na vanjsku praktičnu nastavu. Usporedili su dojmove te se vratili u školu na ručak i završetak projekta uz prezentaciju novinarima.
U obilasku lijepe Bretanje posjetili su još La Vallée des Saints (u prijevodu Dolina svetaca), veliki brežuljak na kojem je u tijeku projekt kojim će se odati počast prošlosti, keltskoj kulturi, svecima iz davnine i današnjim umjetnicima klesarima. Zadnji dan putovanja naša je ekipa provela u Zagrebu, gdje su spojili ugodno s korisnim, pa su s pratnjom obišli nekoliko fakulteta za koje su zainteresirani.
Ovo bogato iskustvo novih prijateljstava, usavršavanja prije stečenih vještina i učenja nekih drugačijih, oplemenilo je ne samo učenike, nego i njihove nastavnike pa nas stoga vesele buduće pustolovine ove šarolike francusko-poljsko-hrvatske generacije koja nam daje nadu u strukovna zanimanja i interes mladih za obnovu europske kulturne baštine u kamenu i drvu.
Fotografije i dnevnik aktivnosti: Maja Milković

Scroll to Top