ERASMUS+ PROJEKT “STONE AND WOOD” – FRANCUZI I POLJACI U PUČIŠĆIMA

Nakon posjeta prelijepoj Bretanji u studenome 2021. godine, došao je red i na Klesarsku školu. Oduševljeni su učenici stigli 12. siječnja 2022. u Pučišća (dan prije smješteni su u Supetru i Splitu), razgledali školu, pozdravili se s već dobro poznatim kolegama iz naše škole i odmah zatim posjetili izložbu minijatura crkava i bazilike u crkvici Gospe na Botku, gdje ih je lijepo ugostio naš Joško Radić. Isto tako, kulturno-umjetnički dio razgledavanja Pučišća ne može proći bez obilaska crkve svetog Jeronima čiju im je povijest ispričao don Ivica Huljev, pritom ponosno predstavivši Povaljsku listinu, najstariji sačuvani dokument pisan hrvatskom ćirilicom, a koji se brižno čuva u pučiškom župnom uredu.
Nakon obilaska mjesta i ručka u učeničkom domu, učenici su podijeljeni u četiri grupe: klesarsku grupu (voditelji: Siniša Martinić-Cezar, Damir Nižetić i Daslav Petrović), modelarsku grupu (voditelji: Emil Trutanić i Tina Eterović), crtanje na računalu (voditelji: Jakov Babarović i Sandra Radulovski) te CNC grupu (voditelji: Jakov Babarović, Siniša Martinić-Cezar i Denis Nižetić). Neki od radnih zadataka uključuju sljedeće: upoznavanje s klesarskim alatima, rad s puntirkom i demonstracija, modeliranje triskela u glini i odljev u gipsu – priprema za klesanje ili CNC, skeniranje gotovog triskela i skaliranje na određenu veličinu: priprema za izradu na CNC stroju na ploči, priprema stroja i brojne druge.
Triskel je, važno je dodati, jako važan dio ovog projekta: on simbolizira zajedništvo tri prekrasne zemlje – Hrvatske, Poljske i Francuske, tri materijala – drvo, francuski granit i brački kamen te simetriju tri osnovna elementa – vodu, zemlju i vatru, kako su to lijepo zamislili autori ovog međunarodnog projekta.
Učenici/e su posjetili i Jadrankamen, Jakšić galeriju, te su obišli prirodne ljepote otoka Brača. Sretna Erasmus generacija veseli se nastavku projekta i daljnjim putovanjima i učenjima.
Autorica teksta: Josipa Terzić

Scroll to Top