Učenički dom

JELOVNIK

Jelovnik za tjedan od 26.2.2024. do 3.3.2024.

https://carnet-my.sharepoint.com/:b:/g/personal/tamara_plastic_skole_hr/ERvIFBCsF5xCr5s7Zqj3-sIB2SFJMfn51pJ40E_Pg1idMA?e=uBtce3

Može doći do manjih odstupanja radi nemogućnosti isporuke dobavljača ili drugih tehničkih poteškoća. Hvala na razumijevanju

U sklopu Klesarske škole nalazi se i učenički dom koji omogućava smještaj svim redovnim učenicima čije prebivalište nije u Pučšćima.
Učenici nam dolaze iz svih krajeva Republike Hrvatske, a sve češće i izvan Hrvatske. Dugi niz godina bili smo jedinstvena kombinacija doma i škole.

Djelovao je skoro kao internat, dok je pružao usluge učenicima Klesarske škole tijekom njihovog školovanja za meštre klesare u godinama slabije prometne povezanosti.

Zgrada doma izgrađena je 1902. godine kao obiteljska kuća obitelji Kraljević. Tijekom II svjetskog rata jako je oštećena i zapaljena zgrada i njen okoliš. Isti objekt otkupljen je 1956. godine i preuređen u učenički dom. Dom je djelovao samostalno do 1963. godine kada ga se ujedinilo sa školom.

Godine 2000. izvršena je druga adaptacija kojom je u domu dobiveno 19 soba čiji je kapacitet ukupno 57 učenika. Većina soba danas su dvokrevetne/trokrevetne sa pripadajućom kupaonicom. Time je osigurana maksimalna privatnost i mir za odmor i potrebe učenja. Osim toga, dom ima učionicu i dnevni boravak, prostoriju za odgajatelje, te prostor za spremačice. Jedan od centralnih dijelova doma je učionica opremljena kompjuterima koji su na raspolaganju učenicima u popodnevnim satima, nakon škole. Ovime su osigurani uvjeti za moderne oblike školovanja, izradu domaćih radova ili odmor i opuštanje jer je osigurana besplatna Internet mreža u cijelom domu. Sastavni dio doma je i mala dvorana koja služi i kao fitnes teretana, a opremljena je za više različitih sportova u zatvorenom.
Sustav škole i doma grije se centralnim grijanjem, a zahvaljujući Uredu za prosvjetu Splitsko-dalmatinske županije sve učionice su klimatizirane tako da je rad moguć i u vrućim danima lipnja, odnosno, rujna.

Prizemlje doma zauzima kuhinja i velika blagovaonica gdje se svakodnevno učenici mogu poslužiti uslugama prehrane. Godine 2019. napravljena je adaptacija zida koji sad obogaćuje doživljaj u blagovaonici svojim rustikalnim izgledom. Učenici koji nisu smješteni u domu imaju mogućnost hranjenja u domskom restoranu, čime se povećala kvaliteta rada i života u cijeloj školi.
Osim kvalitetnog smještaja i prehrane, učenici imaju stalnu pedagošku i psihološku podršku.

Život i rad u domu provodi se kroz odgojne skupine pod stručnim pedagoškim vodstvom odgajatelja i stručne suradnice-psihologa i medicinske sestre. Godišnje planiranje i programiranje odgojno-obrazovnog rada izrađuje se na temelju naših iskustava, anketiranja učenika i njihovih roditelja, razgovora s njima kao i stručnog usavršavanja naših djelatnika te suradnje s učenicima domovima iz čitave Hrvatske. Učenici mogu bilo kad dobiti svaku vrstu pomoći koja im treba: savjete, pomoć u učenju, medicinsku, psihološku pomoć ili jednostavno „čakulicu“, jer je u domu osigurano dežurstvo 24/7.

Učenici koji se odluče boraviti u domu mogu se upisati u različite slobodne aktivnosti, uglavnom sportske kao što su nogomet, košarka i stolni tenis, te učestvovati u različitim van-nastavnim radionicama, društvenim igrama i sl. Tijekom godine organiziraju se izleti, vikend posjeti drugim domovima uz već tradicionalna učestvovanja na Domijadama i Adventu u Zagrebu.

Povezanost doma i škole danas je mnogo veća zbog toga što učenici dolaze iz raznih mjesta prebivališta i izvan otoka Brača te svoje školovanje provedu u našem domu.

Već niz godina škola sudjeluje u razmjeni studenata sa drugim državama od kojih posebno treba istaknuti Francusku. U tim slučajevima i njihovi studenti imaju svoje mjesto u domu.

Smještaj u Učeničkom domu osiguran je i obvezan za učenike/ce prvih razreda.

Cijena smještaja mjesečno je 83,62 EUR, a za učenike iz EU cijena je 167,23 EUR mjesečno.

Scroll to Top