Projekt Vocations in stone

Projekt uključuje novi plan za napredak, te će se razvijati uz podršku mentora iz organizacije Cultura Trusta. Uvođenje nove digitalne tehnologije pomoći će školi privući učenike koji teže međunarodnim standardima rada. U radnoj posjeti Velikoj Britaniji, nastavnici praktične nastave upoznat će stručnjake Velike Britanije što će pomoći u daljnjem razvoju škole. 

Budući da kontinuirano opada broj mladih učenika/ca u Hrvatskoj koji su zainteresirani za učenje ručnog zanatstva klesarstva, ako se ništa ne poduzme, 110-godišnje naslijeđe Škole, završit će. Da bi se osigurala buduća održivost, škola treba proširiti upis učenika/ca na cijeli Balkan. 

Rezultati projekta bit će usmjereni na spremnost škole da se podvrgne upravljačkim promjenama i započne obnavljati svoju dosadašnju ulogu na Balkanu, ali i da ojača svoju operativnu održivost proširujući doseg na novo obrazovanje i tržište.

Projekt se sastoji od četiri osnovne aktivnosti:

 1. marketing – podići profil škole, uglavnom na Balkanu, ali i širom Europe; 
 2. jačanje kapaciteta – poboljšati kapacitet škole novom tehnologijom i educirati nastavnike za daljnji rad, uključujući posjet u Velikoj Britaniji; 
 3. poticaji – ponuditi subvencije za učenike u prioritetnim ciljnim zemljama; 
 4. poslovni smjer – izraditi trogodišnji plan za planiranje kako bi se postavili ciljevi i identificirali potrebni resursi. Cilj je uključiti kratke tečajeve, ljetne škole i druge probne programe pripravnicima i profesionalcima u nastajanju.

Ciljevi projekta

Tradicionalni zanat klesarstva treba privući nove generacije. Kombiniranjem vještine ruku i IT-a premošćuje se jaz između starih i novih tehnologija i između generacija. Razumijevanje varijacija u geologiji, znanosti o materijalima i tehnikama povećavaju se prenosive vještine i poboljšava zapošljivost na europskom tržištu rada.

Rezultati projekta

 • Sastanak u Zagrebu te događaj otvoren za javnost na kojem će sudjelovati 100 ljudi uključujući ciljanu publiku s cijelog Balkana i potencijalne partnere iz cijele Europe te posjet Zagrebačkoj katedrali gdje škola ima dugogodišnju ulogu u restauraciji
 • Kupnja novog kompleta za digitalno skeniranje i modeliranje, uključujući obuku za učenike, profesionalce te rad s CNC tehnologijom
 • Privući 6 novih učenika za proljetni semestar 2020. godine subvencioniranjem troškova obuke
 • Privući 6 novih učenika za jesenski semestar 2020. godine subvencioniranjem troškova obuke
 • Edukacija 2 nastavnika praktične nastave koji će ići u  radnu posjetu Velikoj Britaniji kako bi naučili i uspoređivali tehnike upravljanja projektima, te promovirali školu kao centar za osposobljavanje učenika za klesarstvo
 • Radni posjet Velikoj Britaniji za 2 učenika iz škole kako bi stekli međunarodno praktično iskustvo rada s različitim materijalima i tehnikama, poboljšavajući na taj način njihovu stručnost i zapošljivost
 • Izraditi ​​višejezične marketinške materijale i materijale za učenje na hrvatskom/engleskom jeziku
 • Pregledati trenutni operativni model i tržište te izraditi novi trogodišnji plan poslovanja i marketinga škole za 2021.-2024.

Posjet Velikoj Britaniji u sklopu projekta Vocations in stone

Suradnja Klesarske škole i Cultura Trust fondacije traje već 5. godinu. U ovom dijelu projekta Vocations in stone pozvani smo kao gosti u dvorce na području Teesdale, Durham i Yorkshire.
Učenici, nastavnici i ravnateljica imali su natrpani svakodnevni raspored u kojem su uživali u razgledavanju, razgovaranju s klesarima i radnicima na obnovi i održavanju dvoraca i voditeljima, a i s nekima od njihovih vlasnika.

Učenici su posjetili dvorce Barnard, Raby, Auckland i Hylton. Obišli su Durham katedralu gdje su sa restauratorima vidjeli kako teče proces restauracije. Također su obišli sva gradilišta na York Minister katedrali. Bilo je zanimljivo kretati se na 10 etaža skela duljine po 200 metara. Obišli su i St John´s fakultet u Durhamu.

700 godina star dvorac ugostio je vojvodu i vojvotkinju od Gloucestera, ali i naše učenike Kristijana Jovicu, Vinka Martinića i Roka Dračevca, ravnateljicu Tamaru Plastić i nastavnike Emila Trutanića i Sinišu Martinića Cezara.

Graham Bell, iz organizacije Cultura Trust, nositelja projekta Vocations in stone, predstavio nas je u zaista zapanjujućem svjetlu. Učenici Klesarske škole prezentirali su svoje znanje i umijeće klesanja pred vojvodom i vojvotkinjom od Gloucestera i lordom i lady Barnard, vlasnicima dvorca.
Posjet je uključivao prezentaciju povijesne Engleske i članova konzervatorskog tima English Heritagea, prikazujući nove 3D resurse koji se koriste za očuvanje i tumačenje u obilasku dvorca, kao i razgledavanje znamenitog Rabyjevog razvoja kroz projekt „The Rising“, koji se trenutno gradi.

Fokus projekta Vocations in stone je osigurati što više znanja i vještina mladim ljudima, učenicima škole, a koje su im potrebne za uspjeh u karijeri klesarstva, restauriranja i konzerviranja.
Naravno, kako najbolje učiti nego iz prakse, a Velika Britanija i Cultura Trust nam imaju toliko toga za ponuditi. Veselimo se nastavku suradnje bogatiji za puno novog znanja, iskustva kao i znanstvenih materijala i istraživanja o kamenu, koji su nam neprocjenjivi za daljnji rad.

Detaljnije informacije objavljene su na linku: https://www.darlingtonandstocktontimes.co.uk/news/23788241.royal-visit-raby-castle-amid-work-new-visitor-destination/

Tekst napisala: Karmela Šegvić
Fotografije: Emil Trutanić i Tracy Kidd

IZLOŽBA RADOVA U “ORISU” I POSJET ZAGREBAČKOJ KATEDRALI

Kao dio projekta Vocations in stone, ravnateljica Tamara Plastić, bivši ravnatelj Tonči Vlahović, nastavnik praktične nastave Damir Nižetić, voditelj učeničkog doma Dario Orlandini i vanjska suradnica na projektima Karmela Šegvić, posjetili su Zagreb. Klesarska škola dugogodišnji je suradnik na obnovi zagrebačke katedrale pa je ona i ovaj put bila nezaobilazna točka u obilasku Zagreba. Ondje su im se pridružili stručnjaci, voditelji obnove Katedrale, gospodin Damir Foretić i Ivan Foretić, s kojima su govorili o napretku na radovima i dogovorili buduće korake u ovom zahtjevnom pothvatu. Posjetili su ondje i riznicu Katedrale u kojoj se nalaze i sakralni kameni elementi iz radionice našeg bivšeg nastavnika praktične nastave, Ivice Nižetića.

Nakon šetnje po Katedrali, u “Orisu”, ravnateljica je otvorila zaista impozantnu izložbu radova za Nagradu “Tripun Bokanić”, a koju smo najavili ranije. Na tom događaju predstavljen je početak projekta “Vocations in stone” (“Zvanja u kamenu”), a treba napomenuti kako je Graham Bell, član uglednog engleskog društva Europa Nostra, organizacije za očuvanje kulturne baštine koja je i glavni partner Klesarskoj školi u ovom projektu, prisustvovao izložbi kako bi ondje dogovorio sve potrebne detalje u vezi projekta s ravnateljicom Plastić.

Osim gospodina Bella, na izložbi su se, uz brojne druge posjetitelje, našli i Matjaž Žigon iz Marmomaca (Verona), organizatora najvećeg sajma kamenarstva na svijetu, kao i vrhunski kipar i restaurator Vladimir Herljević. Na izložbi su bili i predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva vanjskih poslova, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, talijanskog Margrafa, Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i mnogi drugi.

Na linku https://www.hrt.hr/enz/dnevnik-u-podne/566057/  je prilog iz HRT-ova “Dnevnika”, gdje možete pogledati kako je sve izgledalo.

POSJET CRNOJ GORI U SKLOPU PROJEKTA “VOCATIONS IN STONE”

17.06.2022

Projekt “Vocations in Stone” suradnja je između organizacije Cultura Trust (Velika Britanija) i Klesarske škole. Cilj projekta je ponovno uspostavljanje škole da bude vodeći centar za klesarstvo na Balkanu, a uključuje novi plan za napredak te će se razvijati uz… Pročitaj više

Scroll to Top