POSJET CRNOJ GORI U SKLOPU PROJEKTA “VOCATIONS IN STONE”

Projekt “Vocations in Stone” suradnja je između organizacije Cultura Trust (Velika Britanija) i Klesarske škole. Cilj projekta je ponovno uspostavljanje škole da bude vodeći centar za klesarstvo na Balkanu, a uključuje novi plan za napredak te će se razvijati uz podršku mentora iz organizacije Cultura Trusta. Uvođenje nove digitalne tehnologije pomoći će školi privući učenike koji teže međunarodnim standardima rada.
 
Budući da kontinuirano opada broj mladih učenika/ca koji su zainteresirani za učenje ručnog zanatstva klesarstva, ako se ništa ne poduzme, dugogodišnje će nasljeđe Škole završiti, na što stalno upozoravamo. Da bi se osigurala buduća održivost, škola treba proširiti upis učenika/ca na cijeli Balkan.
 
Upravo u sklopu jačanja interesa za klesarstvo na Balkanu, Klesarska je škola sa svojim predstavnicima prošli tjedan posjetila Herceg Novi, atraktivni gradić u Crnoj Gori, smješten na obali Boke kotorske. Ondje je, u Galeriji Josip Bepo Benković, održana deseta međunarodna izložba „Kamen u arhitekturi i umjetnosti“ koja originalno promovira kamen kao materijal. Izložbu čini opus radova nastalih u prethodnih nekoliko godina, a tematski je podijeljena u tri područja: Arhitektura i dizajn u kamenu, Skulptura u kamenu i Mozaik u kamenu.
 
Ravnateljica Tamara Plastić za Radio Televiziju Herceg Novi (emisija “Talasi kulture”) objasnila je važnost klesarstva i Klesarske škole te upozorila na manjak interesa djece za ovim važnim zanatom. Pozvala je i učenike Crne Gore da razmisle o budućem izboru karijere te napomenula kako Klesarska škola rado prima učenike ne samo iz susjednih zemalja, već i cijele Europe.
 
Intervju možete pogledati na linku, od minute 12.30, a mi vjerujemo da klesarski zanat, unatoč brojnim izazovima i teškoćama, neće tako brzo pasti u zaborav. Zahvaljujemo domaćinima ove lijepe izložbe na gostoprimstvu i dobrom društvu. Izložba je, za sve one koji se nađu u Boki kotorskoj, otvorena do 30. lipnja 2022.
 
Tekst napisala: Josipa Terzić

Scroll to Top