Projekt Stoneplacing

S ciljem da se uhvati u koštac s problematikom obuke ugradnje kamena, osnovan je konzorcij u sastavu Udruženja njemačke industrije kamena (DNV), kao vodeći partner konzultantske tvrtke AtinServices iz Španjolske, Tehnološkog centra za mramor i vapnenac CTM iz španjolske Murcie, Europskog udruženja kamenarske industrije (EUROROC) iz njemačkog Wiesbadena, udruge škola AOCDTF iz Francuske, školskog centra Stanforsa iz Švedske, konzultantske tvrtke S.C. CONCEPT CONSULTING SRL iz Rumunjske i Klesarske škole iz Pučišća.

Projekt pridonosi poboljšanju kvalitete ugradnje kamena selekcijom i osmišljavanjem najboljih metoda, uz reduciranje troškova, podupire veću konkurentnost kamenarske industrije. Pri tome je nužno poboljšati kvalitetu obuke, a time i kvalificiranost profesionalaca na tom području. 

Očuvanje energije i održivi razvoj predstavljaju osnovu na kojoj se gradi prihvatljiva primjena kamena i cijelo je društvo svjesno tih činjenica. Prirodni kamen upotrijebljen u gradnji na javnim prostorima jest trajan, energetski efikasan i može biti ponovno uporabljen. Projekt je prihvatila europska agencija „Education, Audiovisual and Culture Executive Agency“, na teret programa Lifelong Learning: Leonardo da Vinci, pod nazivom „Stoneplacing“ – Poboljšanje kvalificiranosti i zapošljivosti radnika montažera kamena uvođenjem zajedničkog europskog programa obuke uz podršku odgovarajućih ICT-alata.

Rezultati projekta

Tijekom dvije godine rada na projektu razvijeni su kurikul te Online resource center. Kurikul je sastavljen od 9 cjelina:

  1. Osnovna prevencija rizika na radnom mjestu
  2. Priprema morta, ljepila i betona
  3. Kriteriji izbora prirodnog kamena
  4. Popločavanje podova te oblaganje stepeništa
  5. Gradnja zidova
  6. Oblaganje vertikalnih zidova „na mokro“
  7. Ugradnja ventiliranih fasada
  8. Ugradnja pojedinačnih elemenata
  9. Zaštita ambijentalnog okruženja

Za obradu programa predviđeno je 980 sati, od čega 410 za teoriju i 570 za vježbe.

Kurikul se nalazi na web-stranici: www.stoneplacing.com u tekstualnom formatu.

Kruna ovoga projekta jest Online resource center. To je široki katalog praktičnih vježbi koje prikazuju specifične načine postavljanja kamenih elemenata. Objašnjenja su dana putem multimedijskih materijala.

Online resource center sadrži potrebne alate, preporuke i animacije za svaki proizvod te prikazuje proces postavljanja kamenih elemenata kako bi redoslijed ugradnje bio što razumljiviji. Prikazano je preko 20 animacija kojima se želi objasniti najčešće dvojbe oko rukovanja prirodnim kamenom. 

Više o projektu možete pronaći na službenoj web stranici: http://stoneplacing.com/

Scroll to Top