Projekt Safe place

Unatoč velikom ulaganju u prevenciju rizika i zaštitu na radu, postoje određeni sektori u kojima su rezultati vrlo loši i broj nesreća vrlo velik. Takav slučaj je kod ugradnje prirodnog kamena, usprkos provođenju kontinuiranih kampanja za obuku, indeksi nezgoda i profesionalnih bolesti i dalje su vrlo visoki u većini europskih zemalja. Karakteristike materijala, komada kamena i radni uvjeti poput loših klimatskih uvjeta ili visine uzrokuju visok rizik kod postupka postavljanja i ugradnje kamena, jer imamo posla s proizvodima čija težina i dimenzije su izvan ljudskih mogućnosti i snage.

Glavni rizici s kojima se radnici suočavaju u procesu gradnje, između ostalog, su: prašina stvorena izrezanim komadima kamena, rupe u sredini konstrukcija (poput rupa za dizanje prije postavljanja lifta), razina pada, razina predmeta pada, loši i neprirodni položaji, teški radovi, rukovanje kemijskim proizvodima, težina materijala, rukovanje dizalicama, opasnost od zarobljavanja itd.

Paralelno s ovim općim ciljem, u okviru projekta postoji niz sekundarnih i komplementarnih ciljeva:

  • utvrditi relativne rizike za većinu uobičajenih tehnika ugradnje kamena, usredotočujući se na učestalost i ozbiljnost.
  • odrediti kako provoditi aktivnosti minimizirajući rizike
  • razviti multimedijski materijal kako bi olakšao aktivnosti obuke i podizanja svijesti
  • stvoriti proizvode i aktivnosti razvijene prema identificiranim ciljnim skupinama.

Sjednice konzorcija

Kroz projekt održane su i 3 sjednice konzorcija.

Prva je bila u našoj školi u Pučišćima gdje su predstavljeni partneri na projektu, dogovorena pravila rada te podijeljeni zadaci za vrijeme trajanja projekta.

Druga sjednica konzorcija održana je u talijanskom gradu Padovi u Scuola Edile Padova – CPT, Via Basilicata 10 Camin Padova. Klesarska škola prezentirala je relevantnu zakonsku podlogu u R. Hrvatskoj te karakteristične scenarije zaštite na radu pri ugradnji masivne klesarije: lukova, balustara i ostalih koristeći se niskim skelama.

Treća sjednica konzorcija održana je u gradu Murciji na jugu Španjolske u Ceeim – Centro Europeo de Empresas e Innovación de Murcia. Calle Campus Universitario de Espinardo, 7, 30100, Espinardo, Murcia. Na sastanku su definirani scenariji karakterističnih situacija na gradilištu te zaštitna oprema i postupci koji se u datim situacijama primjenjuju. Predstavljeni su glavni likovi animacija za zaštitu na radu pri ugradnji kamena ta izgled gradilišta u kojem će se svi scenariji odvijati.

Naše likove predstavljamo i Vama.

Detalje projekta možete vidjeti na web stranici http://www.safestoneplace.com/ kao i 3D animacije nastale kroz projekt https://www.youtube.com/channel/UC-QTeGKK0Y0DRVCH2m7qeTg

Proizvodi

Glavni proizvodi koji će se razvijati u sklopu projekta su sljedeći:
  • Izvještaj o glavnim situacijama rizika u procesu montaže kamena u zemljama sudionicama
  • Izvještaj o stupnju trenutne uporabe zaštitnih mjera i opreme za zaštitu okoliša i zdravlja u postupku postavljanja kamena.
  • 3D multimedijski alat za obuku koji uključuje ukupno 10 jedinica od po 120 sekundi svaki.
  • Široka diseminacija projekta i proizvoda projekta, koji će ovaj alat utemeljen na IT-u, učiniti informaciju dostupnim svim mogućim krajnjim korisnicima.
Treba imati na umu da će, iako će ovaj projekt biti usredotočen na postupak ugradnje kamena, veći dio ovih sigurnosnih i zdravstvenih mjera biti moguće ekstrapolirati na ostale materijalne proizvode u procesu izgradnje.

Scroll to Top