OKUS PREDSJEDANJA: KLESARSKA ŠKOLA – PREDSTAVNIK HRVATSKE ZA VIJEĆE EUROPSKE UNIJE

Svima nam je već dobro poznato kako je Hrvatska od 1. siječnja ove godine centar Vijeća Europske Unije. U sklopu predsjedanja Vijeća ove zajednice, države se članice izmjenjuju na tom položaju svakih šest mjeseci. S obzirom na to da će Hrvatska biti u ulozi “glavne države” Vijeća Unije još 20 dana, do 30. lipnja 2020. godine, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova odlučilo je angažirati baš našu školu za predstavnika spoja prirodne ljepote i očuvanja kulturne baštine u Republici Hrvatskoj. Tom je prilikom Klesarska škola dobila počasni zadatak izraditi suvenire, točnije avane, od bračkog kamena koji su uručeni ministrima EU. Uz suvenir, svaki je ministar dobio i edukativnu brošuru o umijeću klesanja, povijesti i radu naše škole te o korištenju (kamenog) avana, kao i informacijama o prekrasnoj hrvatskoj obali, od Istre do Dubrovnika. Na taj se način Europska Unija još jednom upoznala s vrednotama prirode i tradicije jedne od svojih članica te saznala važnost našeg postojanja na području Europe, ali i puno šire.
U nastavku Vam prenosimo tekst koji je objavljen na intranetu – privatnoj računalnoj mreži namijenjenoj određenoj organizaciji – web-stranice Vijeća Europske Unije. Preko teksta (na engleskom jeziku) 3000 stručnjaka iz 27 zemalja članica EU upoznalo se s važnosti klesarstva i njegovih plodova diljem svijeta, a autoru ove lijepe priče o turizmu na Braču, povijesti klesarstva i radu naše škole, koji je ipak htio ostati anoniman, od srca zahvaljujemo na značajnom doprinosu promidžbe Klesarske škole!

OKUS PREDSJEDANJA

Škola obrade bijelog kamena na Jadranu
Reklo bi se da je Brač, treći najveći hrvatski otok, popularan među turistima zahvaljujući prekrasnoj šljunčanoj plaži Zlatni rat. Međutim, kad tamo dođu, posjetitelji otkrivaju još jedno skriveno blago ovog sunčanog komada zemlje: bijeli krečnjak (vapnenački kamen).
Možda ne znate, ali Bijela kuća koja se nalazi na aveniji Pennsylvania, Washington D.C., dijelom je sagrađena od ovog kamena nevjerojatne čistoće. Nije isključeno da rezidencija američkih predsjednika, podignuta krajem 18. stoljeća, zapravo svoj pjesnički naziv duguje nekolicini impresivnih kamenoloma, smještenih usred nevjerojatno tirkiznog mora, koji su u to vrijeme pripadali Austrijskom carstvu.
Međutim, Washington izgleda nije bio jedini grad sa idejom izgradnje javne građevine od bijelog krečnjaka sa otoka Brača.. Parlamenti u Beču i Budimpešti – prijestolnice austrijskog i mađarskog dijela Habsburške monarhije – također su se odlučili za isti građevinski materijal. Veličanstvene snježno bijele palače u Veneciji još uvijek se odupiru utjecaju mora.
Katedrala svetog Jakova, koja se nalazi dalmatinskom gradu Šibeniku, a koju je osnovao kralj Petar Krešimir Veliki prije gotovo deset stoljeća, ukrašena je sa 71 u kamenu isklesanim licem muškaraca, žena i djece u duhu renesanse. Rimski car Dioklecijan već se prije 1700 godina divio bijelom bračkom kamenu i nakon toga naredio izgradnju svoje palače i vojne tvrđave na dalmatinskoj obali. Tako je nastao danas drugi najveći hrvatski grad Split.

Visoko kvalificirani majstori

Jedinstvena srednja škola za obradu kamena naposljetku je otvorena na otoku Braču 1909. Tradicionalno su kameni blokovi vađeni pilom umjesto dinamitom budući da je vapnenac lako obradiv. Stoga je ovaj materijal pogodan za najfinije zidarske poslove. I danas oko 80 učenika škole, uglavnom iz Hrvatske, ali i iz Bosne i Hercegovine, Njemačke i Češke, koristi ručne alate kao i stoljećima prije.
Svake godine škola obrazuje čitavo odjeljenje visoko kvalificiranih majstora koji su spremni odraditi zahtjevne izvedbe u kamenu ili pak, nastaviti studij arhitekture ili se okušati u drugim kreativnim područjima. U 2019. godini škola se pridružila Njemačkoj, Španjolskoj i Rumunjskoj u BIMstone edukacijskom projektu koji je sufinanciran od strane Erasmus + i fokusiran je na razvoj multimedijskih edukativnih materijala o kamenim proizvodima u europskoj arhitekturi.
Škola za obradu kamena nalazi se u prirodnoj luci slikovitog mjesta Pučišća koje broji 1600 stanovnika. Svake godine ono privlači između 13 i 15 tisuća posjetitelja koji su spremni platiti posjet te razgled iste. Informacije su dostupne na hrvatskom, engleskom, francuskom, njemačkom, talijanskom i češkom jeziku. Ako imate želju naučiti kako se obrađuje kamen, za turiste su također dostupne i ljetne radionice.
Međutim, zbog strogih epidemioloških mjera, one se neće moći održavati ovog ljeta.

Scroll to Top