24. SIMPOZIJ KAMENARA – 18., 19. i 20. SVIBNJA – IZVJEŠTAJ

Punih smo sedam dana skupljali dojmove, komentare svih sudionika i profesionalne fotografije.
Ispričavamo se što vam, zato, tek sad donosimo izvještaj sa 24. Simpozija kamenara koji se u organizaciji Klesarske škole održao od 18. do 20. svibnja 2023. godine najvećim dijelom u pučiškoj dvorani “Hrvatski skup”. S obzirom na to da smo na Simpozij čekali čak četiri godine, nadamo se da ovih sedam dana pratiteljima neće predstavljati veliki problem.
Krenimo redom: 18. je svibnja bio rezerviran za nastavak projekta “Inclusive stone” o kojem smo raspravljali u ugodnoj atmosferi Škole s našim partnerima, a onda se o nastavku projekta dogovorili uz ručak u restoranu Učeničkog doma.
Istog dana u večernjim satima trajao je dolazak, prihvat i smještaj sudionika Simpozija. U prekrasnom ambijentu terase hotela Blanc sudionici i njihovi gosti degustirali su vrhunska bračka vina i razmjenjivali iskustva iz sektora kamenarstva čemu je prethodila sjajna večera u našem restoranu.
Naglasak 24. Simpozija kamenara svakako je stavljen na petak, 19. svibnja. Od 8:30 do čak 20:30 sati trajao je program koji je okupio sjajne predavače, stručnjake, “najbolje od najboljih” iz područja arhitekture, građevine, klesarstva, geologije, rudarstva i ostalih srodnih im grana privrede. Na početku su sve prisutne pozdravili Tamara Plastić, ravnateljica Klesarske škole; Marino Kaštelan, načelnik Općine Pučišća; Igor Stanišić, zamjenik pročelnika za školstvo SDŽ i Robert Blažinović, Ravnatelj Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH. Bez daha nas je u međuvremenu svojom izvedbom nekoliko pjesama ostavila Policijska klapa Sveti Mihovil čijim članovima posebno zahvaljujemo na odazivu.
U 9:00 sati prvim je predavanjem led probio naš dragi partner na brojnim projektima, više puta spomenuti Reiner Krug, predstavnik njemačkog udruženja za prirodni kamen DNV koji je govorio o iskoristivosti prirodnog kamena u održivim zgradama. Nakon ovog predavanja na engleskom jeziku, dva su uspješna arhitekta, otac i sin, imali dvije vrlo zanimljive prezentacije iz područja arhitekture.
O klesarskim radovima i nacrtima u 19. stoljeću i primjeni 3D modela u pripremi klesarskih radioničkih nacrta danas govorio je istaknuti arhitekt Damir Foretić, a s BIM tehnologijom u upotrebi kamena u gradnji i restauraciji na primjeru jedne crkvice nedaleko Petrinje upoznao nas je Ivan Foretić koji se Simpoziju pridružio putem online platforme.
Nakon kratke pauze, sljedeće je predavanje bilo fokusirano na rudarstvo Republike Hrvatske o čemu je govorio diplomirani inženjer rudarstva i Načelnik sektora za rudarstvo pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Dragan Krasić. Najviše pitanja i rasprave izazvalo je uistinu zanimljivo predstavljanje projekta LITOS – atlasa arhitektonsko-građevnog kamena čiji su autori renomirani geolozi Željko Dedić i Erli Kovačević Galović.
O najvećem sajmu kamena na svijetu, talijanskom Marmomacu koji se svake godine održava u Veroni, govorio je predstavnik ove organizacije za područje Alpe-Dunav-Jadran, Poljske i Turske te jedan od naših partnera i sponzora, Matjaž Žigon. Nakon njega uslijedila je inspirativna prezentacija i sjajan pristup temi održive upotrebe kamena u suživotu s prirodom zbog bolje kvalitete života dragog nam prijatelja i velikog stručnjaka za tehnologiju u kamenu, simpatičnog Paola Maronea, također u sklopu ovogodišnjeg Marmomaca.
Geološki potencijal arhitektonsko-građevnog kamena bila je tema sjajnog predavanja inženjera geologije iz pazinske tvrtke Kamen, Sergeja Zvocaka, a nakon još jedne kraće pauze putem Zooma nam se obratio Anil Taneja, međunarodni stručnjak za prirodni kamen, vlasnik časopisa o prirodnom kamenu Litosonline.com te direktor Svjetske udruge za prirodni kamen i upozorio na hitnu potrebu za novim poslovnim modelom u industriji kamena u skladu s modernim vremenima.
Sljedeći su izlagači iz arhitektonsko-restauratorske perspektive obradili temu prekrasne Dioklecijanove palače u Splitu, ali iz dva različita kuta: o nesavršenosti izvedbe dekoracije Dioklecijanove palače govorila je doktorica znanosti Daniela Matetić Poljak s Umjetničke akademije u Splitu (prezentacija je izrađena zajedno s priznatom šeficom Katedre za graditeljsko naslijeđe Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu Katje Marasović), a onda je govornicu preuzeo Radoslav Bužančić iz Konzervatorskog odjela u Splitu čiji je fokus bio na anastilozi u arhitekturi na primjeru Palače.
Nakon ručka u restoranu Klesarske škole, sudionici i gosti imali su priliku poslušati i predavanja obnovljivim izvorima energije: diplomirani inženjer elektrotehnike iz HEP ODS d.o.o., Josip Letica, odgovarao je na pitanja o solarnim panelima u kamenolomima, a o mogućnostima primjene obnovljivih izvora energije pri eksploataciji ag kamena govorio je Tomislav Korman. Nažalost, zbog privatnih razloga na prezentaciji mu se nisu mogli pridružiti suautori Trpimir Kujundžić i Ruža Purkić, koje ovim putem pozdravljamo, zajedno s gospodinom Draženom Arbutinom, Marcom Corsinijem i Milijanom Marinovićem koji su također opravdano izostali sa Simpozija.
Iz Hrvatske gospodarske komore predstavili su poslovnu platformu HGK-a, a posljednje je predavanje, slobodni smo reći “šlag na kraju”, ostavljeno za dipl. ing. građevine Davora Ćuka i trendove na svjetskom tržištu kamena.
Okrugli stol za gospodarstvenike koji je uslijedio nakon pauze i bio rezerviran za sva pitanja zainteresiranih sudionika moderirao je već spomenuti Davor Ćuk.
O dodjeli Nagrade Tripun Bokanić, posljednjem dijelu službenog programa, napisat ćemo odvojeni članak kako bismo odali posebno priznanje svim prijavljenima i nagrađenima, kao i odlukama stručnog žirija.
Svečana večera za sudionike s plaćenom kotizacijom dala je svima priliku za opuštanje nakon iscrpnog i poučnog dana, a u subotu, 20. svibnja, naši su gosti neizostavno obišli radionicu Klesarske škole, posjetili kamenolome na području Pučišća i svoj vikend zaključili prigodnim ručkom u restoranu Konoba Kopačina u Donjem Humcu.
Još uvijek pod dojmom, želimo zahvaliti prvo svim sponzorima i partnerima bez kojih ovaj Simpozij ne bi bilo moguće ostvariti, a spomenuti su na jednoj od priloženih slika, ali i pokroviteljima: Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih na podršci u organizaciji ovog velikog događaja, kako za naše mjesto, školu i otok, tako i za međunarodni sektor kamenarstva.
Želimo, zaključno, da se ostvare riječi gospodina Ćuka koji je u svom predavanju oduševljeno primijetio kako je Simpozij kamenara jedno od nužnih sredstava za održavanje kamena i svega onoga što kamen može pružiti “na životu” te kako ga se ne smije uzimati “zdravo za gotovo”.
S time na umu, dajemo obećanje da će Simpozij i dalje biti okupljalište vrsnih stručnjaka iz ovog područja, a Pučišća mjesto u kojem će provesti prekrasan svibanjski vikend kao što je to baš bio i ovaj prethodni.
Hvala vam svima i vidimo se uskoro. ❤️⚒️
Tekst napisala: Josipa Terzić
Fotografije: Pero Dragičević

Scroll to Top