Međunarodna suradnja Klesarske škole ima dugu tradiciju. I prije 90-ih godina bilo je više stručnih posjeta Klesarskoj školi. Posebno su je posjećivali kipari, koji su se rado odvažili raditi u bračkome kamenu i u Pučišćima ostavili vrijedne kiparske radove. Krajem osamdesetih godina uspostavljene su i prve veze s Hrvatskom školom “Miroslav Krleža” u Pečuhu. Osamostaljenjem i otvaranjem Republike Hrvatske prema vani stekli su se uvjeti za intenzivnije veze s inozemstvom. Prvi izravni kontakt s našom školom došao je od neprofitne međunarodne udruge “Patrimoine Sans Frontières” (“Naslijeđe bez granica”) sa središtem u Parizu. Školi je ponuđena suradnja na programu međunarodnog održavanja kulturne baštine bez granica.

Prve veze s inozemnim stručnjacima škola je ostvarila na međunarodnome seminaru o školovanju restauratora i konzervatora, održanom u Muzeju Mimara u Zagrebu 26. studenoga ratne 1992. godine. Suorganizatori skupa bili su Restauratorski zavod Hrvatske i “Art Restoration for Cultural Heritage” iz Lugana u Švicarskoj Veliki promidžbeni iskorak postignut je organizacijom samostalne izložbe učeničkih radova u Hrvatskome pastoralnom centru u Parizu 30. rujna 1995. godine. Na izložbi je prezentirano više od 20 tona učeničkih radova od kamena. Izložbu je otvorila ministrica prosvjete i športa Ljilja Vokić u nazočnosti hrvatskoga veleposlanika u Parizu Nevena Šimca i hrvatske veleposlanice pri UNESCO-u Vesne Girardi Jurkić, te velikoga broja pariških Hrvata. O Klesarskoj školi nadahnuto je govorio akademik Petar Šimunović. Školskoj delegaciji je organiziran posjet dvjema školama u Parizu koje u programu imaju klesarstvo: državnome “liceju” i jednoj od škola kojoj je osnivač velika udruga “Les Compagnons du Devoir du Tour de France”, utemeljiteljica više obrtničkih škola diljem Francuske. Od tada je Klesarska škola nastavila održavati veoma prijateljske veze s udrugom, što je dovelo i do prve razmjene učenika.

Početkom srpnja 1995. godine djelatnici škole posjetili su Rim i bili primljeni u generalnu, ali i privatnu audijenciju kod Svetog Oca pape Ivana Pavla II. Posebno su bile dojmljive papine riječi: “Pozdravljam profesore iz Klesarske škole u Pučišćima! ”. Domaćin u Rimu i glavni organizator toga neponovljivog posjeta bio je Pučišćanin, msgr. Nikola Eterović, tada tajnik Sv. Oca.

Godine 1998., na poziv i u organizaciji Hrvatske gospodarske komore iz Splita, škola je nastupila u Veroni na najvećemu sajmu kamenarstva u Europi. Svi klesanci izloženi na hrvatskome štandu bili su učenički radovi ravnopravni s izlošcima najpoznatijih svjetskih tvrtki. Slijedeće, 1999. godine, u suradnji s tvrtkom “Jadrankamen” nastupilo se prvi put i na sajmu kamena u Nürnbergu u Njemačkoj. Za vrijeme sajma organiziran je jednodnevni posjet Kölnu radi obilaska glasovite gotičke katedrale. Iako nenajavljeni, i tom su prilikom uživali dokazanu solidarnost među klesarima. Predstavnici škole primljeni su u radionicu katedrale, najveće gotičke građevine uopće, gdje im je pokazan način rada na restauraciji kamene plastike. Iste godine 3. svibnja škola je dobila još jedno veliko međunarodno priznanje. Ambasada Italije u Zagrebu uputila je poziv da predstavnik škole bude gost države Italije na 20. međunarodnom sajmu kamena u Carrari. Godine 2000. delegacija škole nazočila je proslavi godišnjice Höhere Technische Bundeslehranstalt (HTBL), odnosno Visoke zanatske i tehničke građevinske škole u austrijskome Halleinu u blizini Salzburga, s kojom je od tada uspostavila vrlo dobru suradnju. Škola u Halleinu u svome sastavu ima i klesarsku školu - “Fachschule für Steinmetzerei” koja, uz onu u Linzu, jedina u Austriji obrazuje klesare. Slijedeće, 2001. godine u organizaciji Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije, u ožujku se nastupilo na najvećemu sajmu obrta u Europi, “München Handwerke”.

“Povelja iz Soesta” - EACD: krajem ljeta 2001. godine školi je upućen poziv iz njemačkoga grada Soesta u blizini Dortmunda za sudjelovanje na sajmu “Europske kulture kamena” – “4. Internationale Soester runde als Komitee Europaische Stainmetzkultur”, predviđenog za 5. i 6. listopada iste godine. Skupu u Soestu nazočili su predstavnici klesarskih škola iz 12 država Europe, te predstavnici klesarskih udruga i obrtničkih komora iz nekoliko europskih zemalja. Tema sastanka bila je “Charter of Soest”, tj. prihvaćanje povelje koja bi zagovarala očuvanje starih zanata u Europi, posebno onoga klesarskog. Tijekom ljeta drugi je poziv u školu došao od Chambre de Métiersa - Obrtničke komore francuske pokrajine Du Gard sa sjedištem u Nimesu. To je bio poziv na “Europske dane kamena” – “Journées Européennes de la Pierre”, u studenom 2001. godine. Skupu u Nimesu nazočili su ravnatelj , voditelj radionice praktične nastave te voditelj učeničkoga doma. Na okruglome stolu posvećenom školovanju klesara ravnatelj je održao predavanje o Klesarskoj školi o dugoj tradiciji branja i obrade kamena u Hrvatskoj. Na prigodnoj izložbi organiziranoj u prostoru održavanja skupa škola je sudjelovala s nekoliko učeničkih radova te s kompletom ručno kovanog alata. Tijekom boravka u Nimesu djelatnici Klesarske škole posjetili su tri škole s klesarskim usmjerenjem: dva državna liceja u Uzèsu i školu u Nimesu, te školu udruge “Les Compagnons du Devoir du Tour de France”, također smještenu u Nimesu.

Sredinom ožujka, 2002. na poziv Turističke zajednice Hrvatske, Klesarska škola je ostvarila zapažen nastup na turističkoj burzi u Berlinu, najvećem i najbolje posjećenomu turističkom sajmu u Europi. Demonstriranje klesarskoga rada pred auditorijem in situ oduševilo je velik broj posjetitelja hrvatskoga štanda 2002 godine na zamolbu hrvatskoga veleposlanika u Češkoj, Zorana Pičuljana, učenici Klesarske škole isklesali su tijekom ljeta kamenu ploču koju je škola donirala za obilježavanje kuće u kojoj je za vrijeme rada na praškoj Likovnoj akademiji boravio hrvatski slikar Vlaho Bukovac.

U listopadu je ravnatelj u Bruxelles nazočio osnivačkoj skupštini europske organizacije “European Association of Building Crafts and Design” (EACD). Osnovana je u okrilju šireg europskog udruženja “European Association of Craft, Small and Medium-sized Enterprises” (UEAPME), koje vodi brigu o obrtnicima, te malim i srednjim poduzećima. Kao osnivački član EACD-a, Klesarska je škola ušla u Europu prije mnogih drugih! Cijeneći doprinos i rejting škole, dogovoreno je da se slijedeće godine tijekom tradicionalnoga svibanjskog simpozija Klesarske škole u Pučišćima održi prva službena sjednica novoosnovane udruge.

Na poziv Obrtne zbornice Slovenije, delegacija škole je nazočila na više seminara klesara Republike Slovenije. U ožujku 2004. godine škola je pomogla Matku Trebotiću, poznatome hrvatskom slikaru, pri realizaciji izložbe njegovih radova u palači Porzia u Beču. U Pučišćima je 2004. održana prva službena skupština EACD-a nakon osnivanja udruge u Bruxellesu 2003. godine. U organizaciji Visoke škole za istraživanje i razvoj tehnologija za obradu kamena te Gospodarske komore francuskoga grada Rodeza održan je 26. i 27. studenoga 2004. godine seminar o kamenu. U Rodezu je održana druga skupština EACD-a.

Od 17. do 18. lipnja 2005. godine održana je treća skupština EACD-a u malome turističkom gradiću Visbyju na otoku Gotlandu u Švedskoj. Raspravljalo se o profesionalnom obrazovanju za “Europskoga majstora klesarstva i kiparstva” zamišljenog kao izobrazba međunarodnih stipendista na odgovarajućoj europskoj turneji. Skupu su nazočili predstavnici iz Švedske, Francuske, Njemačke, Austrije, Engleske, Luksemburga, Italije, Slovenije, Latvije i Hrvatske. Dana 8. srpnja 2006. godine u talijanskome gradiću Lasi, smještenom u slikovitim pejsažima Južnoga Tirola, održana je četvrta godišnja skupština EACD udruge. Domaćin skupštine bila je mjesna Obrtnička klesarska škola “Johannes Steinhauser” pod vodstvom ravnatelja Franza Waldnera. Skupštini su kao delegati Klesarske škole nazočili ravnatelj Tonči Vlahović i voditelj učeničkog doma Dario Orlandini. Na skupu u Lasi dogovoren je način realizacije pilot projekta za “Europskog majstora klesara”. Odabrano je prvih osam kandidata: po dva iz Austrije, Njemačke, Italije i Mađarske. Odabrani kandidati završeni su klesari. Dvojica su i nastavnici praktične nastave u Halleinu i Lasi. Škola je zamišljena u modularnom obliku: pet modula po dva tjedna, s time da bi se izvodili u Soestu, Köelnu, Baselu, Lasi, Halleinu, Beču, Hotavlju i Pučišćima. Za Pučišća je predviđen tjedan u kojemu su se kandidati upoznali s vrstama bračkoga kamena, ručnog alata i načinima ručne obrade bračkoga vapnenca, dok su se u kamenolomima Jadrankamena upoznali s tehnologijama branja kamena. O svemu prijeđenome kandidati su vodili stručni dnevnik koji im je poslužio kao podsjetnik prilikom majstorskog ispita na kraju. Tijekom ožujka i rujna 2007. godine kroz Pučišća su prošla prva četiri kandidata za europskoga majstora klesara.

Sredinom listopada nastavnici praktične nastave i stručnih predmeta posjetili su umjetničku školu u Fermu, “Istituto Statale d'Arte”. Ta škola ima devet programskih usmjerenja koja se provode u novoj i izvrsno opremljenoj zgradi. Onaj kiparski izdvojen je u Porto San Giorgio, obližnjoj luci grada Ferma. Prigodom posjeta Ciro Madalauno, poznati talijanski kipar i ravnatelj umjetničke škole, ponudio je gostima s Brača buduću suradnju.

Peta godišnja skupština EACD-a održana je u Ljubljani od 6. do 8. srpnja 2007. godine. Domaćin je bila Obrtna zbornica Slovenije, a glavni pokrovitelji tvrtke “Marmor” iz Hotavlja i “Marmor“ iz Sežane. Uz službeni dio skupštine, za delegate je bilo organizirano primanje kod gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankoviča te primanje u slovenskome Državnom vijeću, svojevrsnome gornjem domu slovenskoga parlamenta, kod predsjedavajućega Janeza Sušnika.

Od 30. srpnja do 12. kolovoza 2007. u radionici praktične nastave Klesarske škole održane su praktične vježbe za trojicu učenika i dvanaest učenica iz Ferma. Grupu su pratili ravnatelj i dvojica nastavnika kiparstva područne škole u Porto San Giorgiju. Učenici i nastavnici bili su jako zadovoljni ponuđenim programom. Nakon podrobnog izvješća regionalnim vlastima Ascolli Piccene, ravnatelju škole u Fermu odobrena je buduća izvedba dijela praktične nastave u Pučišćima.

Još od posjeta delegacije Klesarske škole Gospodarskoj komori Nimesa tinjala je ideja o realizaciji dijela praktične nastave učenika klesarskog usmjerenja iz jedne od škola udruge “Les Compagnons du Devoir du Tour de France” u Klesarskoj školi u Pučišćima. Do prve realizacije praktične nastave u sklopu suradnje došlo je tijekom travnja. Grupa iz Bordeauxa, sastavljena od 14 učenika i dva nastavnika pratitelja, tri je tjedna pohađala praktičnu nastavu u radionici Klesarske škole. Uz realizaciju praktične nastave, za francuske je učenike organizirano razgledavanje povijesnih i prirodnih spomenika otoka Brača, te izleti u Split, Trogir i Šibenik.

Krajem ljeta 2008. za djelatnike Klesarske škole organizirana je stručna ekskurzija u Češku. Duže vrijeme Klesarska je škola pozivana u posjet jednoj od najstarijih klesarskih škola u Europi, onoj u Hořicama, utemeljenoj 1884. godine, s kojom nas veže i prvi ravnatelj naše škole Emil Ruml, koji je u završio tu školu. Škola u Hořicama velika je i dobro opremljena, s klesarskim i kiparskim usmjerenjima i s istim problemom kao i naša u Pučišćima: nedostatkom učenika! Djelatnici Klesarske škole izvrsno su primljeni, a priređen im je i prijam kod gradonačelnika Hořica.

Šesta godišnja skupština EACD-a održana je u Luxembourgu. Domaćin je bila Obrtnička komora Luksemburga (Chambre de Commerce), u čijim je prostorijama i održana skupština. Domaćin je predstavio najveću kamenarsku tvrtku u Luksemburgu, organizirao posjet kamenolomu njihovoga pješčenjaka te razgledavanje grada Luxembourga. Za slijedećega domaćina skupštine EACD-a, predviđene za kraj rujna 2009. godine, određena je Building School of London.

To je veći dio bogate dugogodišnje međunarodne suradnje Klesarske škole s raznim strukovnim organizacijama u Europi. Škola je surađivala s klesarskim školama, kamenarskim tvrtkama, obrtničkim i gospodarskim komorama, klesarskim udrugama, s Hrvatima iz Mađarske iz Pečuha i Budimpešte i sa svim pojedincima i grupama zaljubljenicima kamena. Veći dio realizacije ove suradnje bio bi teško ostvariv da nisu postojali razumijevanje i pomoć Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa kao i Županije Splitsko - dalmatinske.

copyright© klesarska škola 2009